Ogólnopolskie Forum Rzeźnictwa – Wędliniarstwa – Kuchmistrzostwa

Podczas tegorocznych targów Polagra Food, w dniach 8-10 maja, odbędzie kolejna edycja Ogólnopolskiego Forum Rzeźnictwa – Wędliniarstwa – Kuchmistrzostwa. To będą 3 dni, których głównym bohaterem będzie mięso wieprzowe.

sunday-3222467_960_720

Forum ma na celu wskazywanie najnowszych trendów i kierunków rozwoju pojawiających się w branży mięsnej takich jak chociażby kreowanie „żywności wygodnej”, a także promowanie żywności dobrej jakościowo, bez względu na stopień przetworzenia.

W tym roku w ramach Forum odbędą się warsztaty kulinarne, których tematyką przewodnią będzie mięso wieprzowe. Poprowadzą je m.in.: Krzysztof Kucharski (Restauracja „3 Kolory”, ABC Kuchni), Andrzej Gołąbek (Restauracja „Republika Róż”), Wojciech Wojtkowiak (Restauracja „salon z ogrodem”), Marcin Deckert (Hotel Wielspin), Jakub Grajkowski (Hotel Wielspin), Marcin Hajnce (Hotel Mercure w  oraz Mateusz Biernat (uczestnik MasterChef Junior) i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu.

Podczas Forum, w eksperckim gronie, zostaną również przedstawione zalety wynikające ze spożywania mięsa wieprzowego. Opowiedzą o nich prof. Dariusz Lisiak (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego) oraz dr Bożena Grześ (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu). Drugiego dnia Forum z kolei odbędzie się panel, w trakcie którego zostanie przedstawiona charakterystyka współczesnego konsumenta wieprzowiny i jego oczekiwania wobec produktu. To wiedza, którą warto posiadać, gdy w ofercie firmy znajduje się mięso i jego przetwory.

Ogólnopolskie Forum Rzeźnictwa – Wędliniarstwa – Kuchmistrzostwa organizowane jest przez Ogólnopolski Cech Rzeźników, Wędliniarzy i Kucharzy, a finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Autor:

Elżbieta PODOLSKA

dziennikarka, publicystka, felietoniska, specialistka od social mediów.

Komentarze zamknięte.

ZAREJSTROWANI INACZEJ TRAKTOWANI!

Rejestrując się na portalu WDK, dołączysz do kulinarnej elity. Dając Ci prawo do uczestnictwa w gorących dyskusjach na FORUM liczymy na Twój pozytywny wkład w Kulinarną Rewolucję.

Logowanie

Utracone hasło?

Zarejestruj się

Please contact the administrator.

Biblioteka Wszystko dla kucharzy
Kinoteka Wszystko dla kucharzy